diumenge, 30 d’octubre del 2011

L'anàlisi de casos

Quan vaig cursar l'assignatura d'Anàlisi de casos, em va semblar d'allò més útil per a la posterior pràctica professional psicopedagògica. Tot i que va ser un aprenentatge basat en casos hipotètics, crec que vaig adquirir una bona base analítica. Doncs bé, ara amb el Pràcticum II tinc la sort de poder analitzar casos reals, des d'un coneixement força bo. 
De les sessions fetes fins ara amb les que he pogut valorar els casos m'estan portant a reconèixer , més enllà de les classificacions habituals de les dificultats d'aprenentatge (capacitats cognitives, ritmes educatius, estils d'aprenentatge...) el reconeixement d'altres factors, de tipus psicosocial, que funcionen com a condicionadors de les necessitats educatives i personals dels joves que participen del projecte. Aquests factors són, per exemple: la inestabilitat emocional, l'historial d'irregularitat en l'escolarització, rebuig cap al centre educatiu, desmotivació vers els aprenentatges, situacions familiars complexes, les relacions interpersonals i grups de referència, la reflexió sobre el propi procés d'aprenentatge,...
L'avaluació psicopedagògica prèvia a l'orientació en els casos de joves en transició ha de tenir en compte aquests factors perquè tenen un alt nivell d'influència en el procés. Cal conèixer tant com es pugui, la realitat de cada jove i per tant, comptar amb la participació d'aquest com a protagonista de la seva pròpia millora.

dimarts, 25 d’octubre del 2011

Primeres tasques dins la xarxa

A la primera reunió de xarxa en què vaig assistir com a alumna de pràctiques , concretament el 6 de setembre, entre altres coses que ja aniré explicant en aquest blog, fruit de la posada en comú del treball amb els joves es va veure necessari fer un recull d'aquelles pàgines d'internet que els diferents professionals de l'orientació utilitzen com a suport en el treball d'orientació i acompanyament. Se'm va encarregar la tasca de recollir les que es van dir a la reunió i trobar-ne d'altres que també poguessin ser útils en aquest projecte comú. Aquesta feina incialment de documentació, m'ha estat molt útil per a familiaritzar-me amb aquest tipus de suport que les professionals de Promoció Econòmica i la psicòleg de Serveis socials (i tutora del meu pràcticum) fan servir habitualment en el treball de la transició escola treball (TET).
De pàgines amb aquest tipus d'informació n'hi ha força, però el que vaig fer va ser seleccionar les que realment acabaven essent més útils i que proporcionaven una informació més de proximitat, del nostre territori. El resultat el podeu trobar en el següent enllaç en forma de llistat.

dimarts, 18 d’octubre del 2011

El perquè de tot plegat

Abans de relatar les experiències i reflexions de les pràctiques, penso que és important tenir clar d'on parteix el projecte, i el primer a destacar és l'experiència ja inicada de treball en xarxa entre els diferents departaments i tècnics municipals implicats amb temes de joventut i educació: Serveis socials, Ensenyament, Joventut i Promoció Econòmica. Del treball directe amb els adolescents i joves del poble, i de les coordinacions amb els centres eduactius, es detecten uns resultats del sistema eduactiu que condicionen els itineraris formatius i laborals poc satisfactoris en alguns casos. Això es tradueix en nois i noies sense fer res durant molt de temps: no treballen, no estudien, no es formen, no s'activen, no saben on demanar ajut....
A partir d'aquesta detecció d'una necessitat real i creixent amb l'actual cojuntura econòmica, es decideix tirar endavant el projecte de Prevenció de l'Abandonament Prematur dels Estudis, destinat al col·lectiu de joves a  que es troben, o es poden trobar, en la situació descrita.
Com a futurs psicopedagogs, el primer repte està en què aquesta prevenció comenci durant la darrera etapa d'escolaritat obligatòria i, per tant, en aconseguir el treball col·laboratiu amb els centres d'educació secundària. Encara que pugui semblar senzill, no sempre ho és, sobretot amb l'alumnat amb conductes més disruptives, que els centres no saben molt bé com tractar i que sovint l'objectiu és que acabin l'escolaritat obligatòria (o fins que facin els 16) i deixin de ser una dificultat per al centre educatiu.

diumenge, 16 d’octubre del 2011

Presentació del Projecte de Pràcticum II

El Pràcticum II suposa un segon apropament al terreny de la realitat de la praxis psicopedagògica i, en el meu cas, em vaig decidir per un centre que podia cobria les meves necessitats i expectatives educatives, vers la INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA. Es tracta del centre de Serveis Socials on treballo. 
El títol del meu projecte és:   

“PREVENCIÓ DE L’ ABANDONAMENT PREMATUR DELS ESTUDIS.” 
Intervenció amb joves en situació de vulnerabilitat vers l’itinerari formatiu - laboral.

I la finalitat d'aquest es resumeix en quatre dimensions de la pràctica del psicopedagog:

- Anàlisi de la realitat i de les necessitats socioeducatives.

- Proposta d'intervenció

- Seguiment i acompanyament 
- Valoració de la intervenció

El projecte va dirigit a la intervenció preventiva amb aquells adolescents i joves que finalitzen la seva etapa d’escolarització obligatòria amb o sense el graduat d’ESO i que estan en risc de quedar sense estudiar ni treballar el proper curs. També aquells nois i noies que ja van patir aquesta transició sense bons resultats i que es troben en la mateixa situació de vulnerabilitat i sense un itinerari definit.

Vaig començar les pràctiques a principis de setembre i tinc ja algunes experiències que vull comentar en aquest bloc, en les meves properes entrades. De ben segur que aprendrem molts els uns dels altres.