Abans de relatar les experiències i reflexions de les pràctiques, penso que és important tenir clar d'on parteix el projecte, i el primer a destacar és l'experiència ja inicada de treball en xarxa entre els diferents departaments i tècnics municipals implicats amb temes de joventut i educació: Serveis socials, Ensenyament, Joventut i Promoció Econòmica. Del treball directe amb els adolescents i joves del poble, i de les coordinacions amb els centres eduactius, es detecten uns resultats del sistema eduactiu que condicionen els itineraris formatius i laborals poc satisfactoris en alguns casos. Això es tradueix en nois i noies sense fer res durant molt de temps: no treballen, no estudien, no es formen, no s'activen, no saben on demanar ajut....
A partir d'aquesta detecció d'una necessitat real i creixent amb l'actual cojuntura econòmica, es decideix tirar endavant el projecte de Prevenció de l'Abandonament Prematur dels Estudis, destinat al col·lectiu de joves a que es troben, o es poden trobar, en la situació descrita.
Com a futurs psicopedagogs, el primer repte està en què aquesta prevenció comenci durant la darrera etapa d'escolaritat obligatòria i, per tant, en aconseguir el treball col·laboratiu amb els centres d'educació secundària. Encara que pugui semblar senzill, no sempre ho és, sobretot amb l'alumnat amb conductes més disruptives, que els centres no saben molt bé com tractar i que sovint l'objectiu és que acabin l'escolaritat obligatòria (o fins que facin els 16) i deixin de ser una dificultat per al centre educatiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada